Rook en stof

21 september 2019 at 00:19

We zitten hier in het droge seizoen. Maar zoals nu hebben wij hier in die vier jaar nog niet meegemaakt.

Normaal is de rivier vol water, nu kunnen we bbq-en in de rivier.

Een week of vier geleden hebben we nog een flinke bui gehad, dat was na 6 weken droogte. Alles is nu bedekt met een laagje stof. Wij wonen aan een onverhard pad , dus alles wat langskomt veroorzaakt een stofwolk. Het is onbegonnen werk om het stofvrij te houden.

Ook is er een dreigend tekort aan drinkwater. Waar wij wonen hebben we geen rivier water, op de meeste plaatsen hier in het dorp hebben ze dat wel. Bij ons is alles regenwater, dus we bidden dat het weer snel gaat regenen.

De laatste 4 weken leven we ook in een mist. Niet de mist die we in Nederland kennen, maar mist veroorzaakt door branden op heel Kalimantan. Boeren steken bewust stukken jungle in brand om zo land vrij te krijgen waar ze rijst kunnen verbouwen.

Vanmorgen zat onze auto ook helemaal onder roetdeeltjes.

Je kunt je voorstellen dat het bij veel kinderen en ouderen zorgt voor problemen met de lucht wegen. Zelfs het drinkwater ruikt naar brand.. De regering heeft de lagere scholen gesloten voor 3 dagen maar of je nu op school zit of thuis de overlast blijft. Het zal een verademing zijn als het weer gaat regenen, hopelijk duurt het niet te lang.

Een warme groet van Roel en Bets,
Gods zegen.